FAQ

Water- of solventgedragen verf?
Watergedragen verven zijn minder belastend voor het milieu en minder schadelijk voor de gezondheid. Kies daarom zoveel mogelijk voor watergedragen verf. Verven op waterbasis drogen sneller en zijn gevoeliger aan weersomstandigheden. Een zekere temperatuur is noodzakelijk voor een goede droging. Solventgedragen lakverven hebben een langere open tijd en zijn iets gemakkelijker te verwerken. Ze zijn gevoeliger aan verkleuring maar presteren voor bepaalde toepassingen nog iets beter dan watergedragen verven.

Mat, satijn, glanzend of iets tussenin?
Hoe hoger de glans, hoe beter de afwasbaarheid. In een badkamer of keuken kies je best voor een beter reinigbare satijn kwaliteitsverf. Hoe hoger de glans, hoe meer oneffenheden in de ondergrond geaccentueerd worden.
Kies een matte afwerking voor je plafond om eventuele foutjes te verdoezelen. Bepaalde kleuren en bepaalde ruimtes ogen ook mooier in matte verf. Satijnglans is beter in onderhoud en sterk aan te raden voor muren. Glanzende verven zijn uitstekend reinigbaar en geven het oppervlak een zekere diepte. Ze vereisen wel een zeer goed voorbereide ondergrond.

Kunnen alle materialen geschilderd worden?
Op enkele uitzonderingen na, kunnen zowat alle materialen geschilderd worden mits een goede voorbereiding en de juiste grondlaag. Definieer eerst zo goed mogelijk het te schilderen materiaal. Dan kunnen we verder zoeken naar een verfsysteem die geschikt is voor de ondergrond en de staat waarin het zich bevind. Niet alle materialen kunnen geschilderd worden met eender welke verf!

Kan ik in alle weersomstandigheden schilderen?
- Buitenomgeving:
Schilder niet in volle zon, de verf droogt dan te snel en je krijgt een streperig resultaat. Laat de zon indien mogelijk eerst passeren en schilder daarna. Een felle zon op pas geschilderd hout kan blaasjes veroorzaken. Bij onvoldoende buitenlicht kunnen solventgedragen buitenverven rimpelen of mat worden tijdens de droging. Schilder bij buitenwerk daarom nooit te laat ’s avonds. Bij te veel wind, regen of mist stel je de schilderwerken beter even uit. Alsook wanneer regen wordt verwacht of wanneer de ondergrond nog nat is.

- Binnenomgeving:
Zorg voor een tochtvrije omgeving en hou de ramen gesloten. Verlucht pas na het schilderen om het drogen te bevorderen. Schilder bij voorkeur bij een temperatuur tussen 15 en 20°C. Onder 10°C verloopt de droging trager en bij minder dan 5°C droogt watergedragen verf zelfs niet meer. Lakverven hebben voldoende licht nodig om te kunnen drogen.

Wat is fixeren?
Verpoederde of onvaste ondergronden zijn een slechte basis om te overschilderen. Een behandeling met een fixeermiddel verstevigt deze ondergronden zodat je ze probleemloos kunt overschilderen.

Close