Behangtips

- Koop steeds behangrollen met hetzelfde batchnummer voor de kleurgarantie.

- Zorg voor een vlakke ondergrond door grote gaten op te vullen, af te werken met een plamuur en effen te schuren. Lukt dit niet perfect, kies dan voor een behang met reliëf waardoor de oneffenheden minder opvallen.

- Nieuw pleisterwerk en gipsplaten vragen een goede grondlaag Isolprimer, Hydroprim, Epomur of Bisol naargelang de toestand van de poreuze ondergrond. Dit zorgt voor een betere verwerkbaarheid, langere kleefkracht van de lijm en zo voorkom je ook bobbels onder je behang. Wacht in een nieuwbouwhuis minstens een half jaar voordat je gaat behangen. Nieuw pleisterwerk heeft voldoende tijd nodig om volledig uit te drogen zodat bepaalde stoffen je behangpapier niet gaan aantasten.

- Schilder de muur vooraf met het achtergrondkleur van je behang. Zo vallen openstaande naden minder op.

- Controleer eerst of je stortend moet behangen, hoeveel verlies er is bij behang met motieven en of je de muur of het behang moet inlijmen.

- Zorg dat de kamer bij het behangen reeds verwarmd is tot een goede temperatuur van minstens 18°C en zet geen ramen open zolang het behang niet volledig droog is.

- Een klassiek effen overschilderbaar vliesbehang is zeer eenvoudig aan te brengen door de sterkte van het papier. Voor je start met het lijmen zorg je er best voor dat de banen op voorhand gesneden zijn met +/- een 10 cm extra en klaarliggen. Lijm de ondergrond in met Universele Wandlijm met een langharige rol. Breng voldoende lijm aan voor 1 baan met een 10cm extra stuk muur ingelijmd om de volgende baan op aan te sluiten. Druk goed aan met een aandrukrol. Verwijder lijmresten met een vochtige doek. Snij boven- en onderkant af met een scherp mesje.

- Bij effen gekleurd behang of behang met motieven moet je op voorhand de manier van inlijmen goed nakijken of je de muur of het papier moet inlijmen. Lijm kan hier verschillen naargelang de papiersoort. Vraag meer info in onze winkel. Bij het snijden van de banen rekening houden met het motief.

Goed gereedschap is essentieel! Wat heb je nodig? Bakje en rol om de lijm aan te brengen, de juiste lijm, een behangspatel of aandrukrol, scherp cuttermes en goede schaar, goede effen behangtafel, een potlood, een waterpas of laser, een behangerslat en een propere licht vochtige doek om lijmresten te verwijderen. Succes!

Close